Zašto su u SAD-u, unatoč Trumpovim carinama, švicarske čokolade još uvijek jeftinije od američkih

Carine su američkim proizvođačima čokolade povećale već ionako visoku cijenu kakaa i narušile konkurentnost u odnosu na tvornice u susjednim zemljama. Kanada i Meksiko mogu izvoziti čokoladu u SAD bez carina, bez obzira na to gdje su nabavili kakao – tropsku biljku koja ne raste na američkom tlu.
Carine koje je uveo američki predsjednik Donald Trump imale su za cilj potaknuti domaću proizvodnju. No u industriji čokolade postigle su suprotan učinak: povećale su cijenu već ionako skupog uvoznog kakaa i narušile konkurentnost američkih tvornica u odnosu na one u Kanadi i Meksiku, koji opskrbljuju američko tržište, tvrde 11 izvršnih direktora, predstavnika industrije, stručnjaka i trgovaca s kojima je Reuters razgovarao.
Prema sporazumu između SAD-a, Meksika i Kanade (USMCA), koji Trumpova administracija nije dirala, Kanada i Meksiko mogu izvoziti čokoladu u SAD bez carina, bez obzira na to gdje su nabavili kakao – tropsku biljku koja ne raste na američkom tlu.
Kanada dodatno ima nultu carinu na uvoz sirovog i poluprerađenog kakaa poput maslaca i praha, dok Meksiko uzgaja vlastite zalihe zrna, što znači da tvornice u obje zemlje mogu proizvoditi po znatno nižoj cijeni od američkih, koje sada moraju plaćati carine od 10 do 25 posto na uvoz kakaa. Te carine bi mogle porasti i do 35 posto 1. kolovoza.
Predstavnik vlade izjavio je da Bijela kuća i dalje prati trendove u trgovini te konzultira industriju kako bi ostvarila Trumpove ekonomske ciljeve.
Hershey i mali proizvođači pod udarom
Vodeći američki proizvođač čokolade, Hershey, koji većinu svoje čokolade proizvodi u SAD-u, ali ima tvornice i u Kanadi i Meksiku, procjenjuje da bi mogao platiti 100 milijuna dolara carinskih troškova u trećem i četvrtom kvartalu ako carine ostanu na snazi.
Manji proizvođači poput Taza Chocolatea iz Massachusettsa, koji proizvode čokoladu od nule koristeći uvozni kakao, nemaju alternativu domaćoj proizvodnji.
U svibnju je Taza platio 24.124 dolara carine na kontejner kakaa iz Haitija, koji podliježe 10-postotnoj carini uvedenoj dekretom predsjednika Trumpa. Sljedeća pošiljka iz Dominikanske Republike koštat će ih više od 30.000 dolara, izjavio je osnivač i direktor Alex Whitmore.
“Za tvrtku naše veličine tu je čista dobit – nestala. Prva misao bila je: pravila su se promijenila, moramo pronaći najisplativije rješenje za potrošača”, rekao je Whitmore.
Isprva je razmatrao premještanje dijela proizvodnje u Kanadu kako bi iskoristio prednosti USMCA sporazuma, ali je to odbacio zbog velikih troškova i nesigurne poslovne klime.
“Trenutno je sve toliko neizvjesno da se samo povlačimo i nadamo se da će proći”, dodao je. “Mnogi poduzetnici su jednostavno paralizirani.”
Kanadski i meksički proizvođači profitiraju
Prema carinskim podacima koje je za Reuters prikupio Trade Data Monitor (TDM), kanadski izvoz čokolade u SAD je porastao za 10 posto u količinskom smislu u prvih pet mjeseci ove godine, što ukazuje da kanadski proizvođači iskorištavaju novu tržišnu priliku.
Najviše koristi imaju kanadski i meksički ugovorni proizvođači čokolade, poput Barry Callebauta, švicarske multinacionalke koja ima gotovo polovicu svojih sjevernoameričkih tvornica u Kanadi i Meksiku. Tvrtka je odbila komentirati konkretne učinke carina, no njezin izvršni direktor Peter Feld rekao je:
“Imamo operacije u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Možemo se kretati kroz ovakvo okruženje na pravi način.”
Sirovine skuplje, cijene rastu
Ugovorni proizvođači proizvode sirovu čokoladu koju američke tvrtke dorade i plasiraju kao “američku”. No cijena kakaa – koji čini 30–50 posto troška jedne čokoladice – utrostručila se u zadnjih godinu dana, dosegnuvši povijesne rekorde, zbog lošeg vremena i bolesti u Obali Bjelokosti i Gani.
Potrošači već kupuju manje zbog višegodišnje inflacije, a sada se susreću s novim udarom.
Hershey je ovog mjeseca povećao maloprodajne cijene za dvoznamenkaste postotke, a Taza je podigla veleprodajne cijene 10 posto i povećala cijenu čokoladice na svojoj web stranici s 5,99 na 6,99 dolara.
Hershey je izjavio da to nije povezano s carinama, ali Taza upozorava da će carine izazvati dodatne poskupljenja.
Traže se izuzeća i preseljenja
Budući da se kakao ne može uzgajati u SAD-u, Hershey je u svibnju potvrdio da surađuje s američkom vladom kako bi dobio izuzeće od carina. Odbili su komentirati oslanjaju li se pritom na svoje kanadske i meksičke tvornice.
Proizvođač M&Ms bombona, Mars, koji ulaže dvije milijarde dolara u američku proizvodnju, kaže da nije mijenjao strukturu nabave – 94 posto proizvodnje i dalje dolazi iz SAD-a.
U Lindtu razmatraju promjene nakon 1. kolovoza, dok meksičke tvrtke već osjećaju koristi. Direktor meksičke udruge proizvođača čokolade Aschoco Confimex, Paolo Quadrini, kaže:
“Carine otvaraju nove prilike za meksičke kompanije. Interes američkih brendova za proizvodnju u Meksiku je stvaran i sve veći.”
SAD je najveći proizvođač čokolade na svijetu
SAD je najveći svjetski potrošač čokolade, s tržištem vrijednim između 25 i 30 milijardi dolara, prema investicijskoj banci TD Cowen. Izvoz iz Kanade pokriva oko 10 posto, dok izvoz iz Meksika čini oko 2,5 posto tržišta.
Tareq Hadhad, direktor tvrtke Peace by Chocolate iz kanadske pokrajine Nova Škotska, rekao je da su carine natjerale mnoge kompanije da se više oslone na lokalne dobavljače, no ugovorni proizvođači u Kanadi profitirali su najviše. “To je prednost za njih”, zaključio je.