Kako Hrvatska stoji s proizvodnjom i uvozom omiljenih namirnica u vrijeme Uskrsa

Državni zavod za statistiku istražio je podatke o proizvodnji namirnica koje se često koriste u vrijeme Uskrsa.
Najtradicionalnija slastica u vrijeme uskrsa je pinca, koja se naziva još sirnica ili pogača. Njezini ključni sastojci su kvasac, brašno i maslac. Ti sastojci okosnica su i brojnih drugih kolača, a DZS je provjerio podatke o njihovoj proizvodnji u posljednjih pet godina.
Ključni sastojak pri izradi orahnjača su naravno – orasi. Mnogi komentiraju porast cijene oraha u posljednjih nekoliko godina, a velike promjene zamjetne su i u proizvodnji – u 2014. u Hrvatskoj je proizvelo 2 848 tona oraha, dok je u 2023. proizvodnja pala na 180 tona.
Još jedna namirnica tipična za Uskrs su jaja. Ukrašavaju se kao pisanice, sastavni su dio većine kolača, a bez njih ne može ni zamisliti tradicionalni uskrsni doručak.
Poskupilo meso
Jaja svoje mjesto pronalaze i u specijalitetu koji, ako se pita najveće obožavatelje, svoje mjesto ima u doručku, ručku i večeri. Mrkva i grašak uobičajeni su sastojci francuske salate.


Što se hrena kao jednog od dodataka jelu tiče, njega je u 2014. godini uvezeno 86 542 kilograma. Potražnja je rasla – 2024. godine ga je uvezeno 102 471 kilograma, dok je proizvodeno 138 tona.
U 2023. je u Hrvatskoj proizvedeno 14 tona rotkvica. Proizvodnja crvenog i bijelog luka se smanjila. U 2014. je iznosila 28 432 tone, dok je u 2023. iznosila 17 520 tona.
Većina navedenih namirnica naći će se na stolu i za uskrsni ručak, no diljem Hrvatske glavnu će ulogu imati mesni specijaliteti, koji će biti skuplji nego prethodnih godina. Naime, janjetina i kozletina u 2024. poskupjeli su za 13,1 posto u odnosu na 2023., a u usporedbi s cijenama prije pet godina, dakle u 2019., poskupjeli su za čak 51,9 posto. Porast cijena vidljiv je i kod suhog, usoljenog ili dimljenog mesa – u 2024. u odnosu na godinu prije cijene su veće za 5,8 posto, dok su u usporedbi s 2019. veće za 43,7 posto.