Sezonski radnici očekuju veće plaće nego lani, čistačice za čak 60 posto

Aktualno Forbes Hrvatska 26. ožu 2025. 11:26
featured image

26. ožu 2025. 11:26

Konobari ove sezone očekuju rast plaća za 40 posto, na prosječnih 1.561 euro, prodavači za 35 posto, na mjesečnih oko 1.257 eura, a kuhari za 33 posto, na 1.703 eura, pokazuje istraživanje portala MojPosao.

Interes za sezonski rad među domaćim radnicima raste s približavanjem turističke sezone, kao i njihova očekivanja za većim plaćama, za prosječnih šest posto u odnosu na lanjsku sezonu, na 1.390 eura neto, pri čemu konobari, kuhari i sobari očekuju i više od 40 posto veće plaće, istraživanje je portala MojPosao.

To je istraživanje provedeno tijekom nedavnog sajma poslova Sezonac.hr, i obuhvatilo je više od 460 ispitanika, od kojih 67 posto žena i 33 posto muškaraca.

Među sezoncima koji očekuju najveći porast plaća u odnosu na prosječne lanjske su čistačice (čistače s portala uopće ne spominju, op.a.) – žele 60 posto veće plaće ili oko 1.500 eura, a slijede ih sobari/sobarice koji očekuju 46 posto veće plaće ili minimalno oko 1.287 eura.

Ispitani radnici većinom sezonski radili i prijašnji godina

Konobari ove sezone očekuju rast plaća za 40 posto, na prosječnih 1.561 euro, prodavači za 35 posto, na mjesečnih oko 1.257 eura, a kuhari za 33 posto, na 1.703 eura.

Recepcioneri očekuju ove sezone veće plaće za oko 32 posto nego lanjske, ili oko 1.447 eura, a skladištari povećanje od 13 posto, na 1.220 eura.

Ispitani radnici, a većina ih je sezonski radila i prijašnji godina, očekuju i dobre uvjete za rad, među kojima su za njih 46 posto sigurna primanja “presudna”, kao i osiguran smještaj u mjestu gdje rade, za njih 38 posto.

Iako žele veće plaće, ipak su visinu plaće u presudnim uvjetima stavili na treće mjesto, tj. njih 29 posto, ali su zato visinu plaće njih najviše ili iznad 60 posto označili “važnim”.

Sigurna primanja, osiguran smještaj i visina plaće su tri stvari koje su tako i ključni uvjeti sezonskih radnika pri odabiru poslodavca s kojim se odgovoriti sezonski posao, a s portala MojPosao zanimljivim ističu i da su im sve važniji i uvjeti poput slobodnih dana. definiranog radnog vremena te lokacija gdje će raditi.

Istraživanje je pokazalo i da u prosjeku najviše radnika sezonski posao pronalazi u ugostiteljstvu, njih 64 posto, a onda u prodaji, 25 posto, te turizmu i administraciji, po 24 posto.

Prednosti – nova znanja i veće plaće, a nedostaci – kratkotrajnost i loš smještaj

Stjecanje novih znanja i vještina za većinu ispitanih, 67 posto, je glavna prednost sezonskog rada, a za 53 posto je to viša plaća u odnosu na cjelogodišnje poslove. Njih 52 posto navelo je i prednost upoznavanja novih ljudi, a 40 posto atraktivnost i zanimljivost sezonskog posla te boravak na moru.

Tek oko 4 posto, smatra da sezonski posao nema prednosti.

Među izazovima tj. nedostacima, najviše ih je ili 47 posto, navelo kratkotrajnost sezonskog posla, a 32 posto preveliki intenzitet tih poslova, zbog čega 21 posto ispitanih smatra i da takav tempo rada treba biti i bolje plaćen.

Njih gotovo 40 posto nedostatkom odnosno ključnim problemom vidi lošu kvalitetu.