Michelinova zvjezdica za još dva hrvatska restorana. Objavljen i vodič za 2025. godinu

Michelinov ovogodišnji vodič za Hrvatsku donosi pregled 99 hrvatskih restorana. Predvodi ga Agli Amici Rovinj – jedini hrvatski restoran s dvije Michelinove zvjezdice, a tu je još 12 restorana s jednom zvjezdicom ne niz drugih koje preporučuju.
Michelin je objavio vodič Michelin Guide Croatia za 2025. godinu. Novo izdanje ilustrira sve veći zamah hrvatske gastronomske scene, potaknutu talentiranim i predanim chefovima. Putujući diljem zemlje, Michelinovi inspektori otkrili su uzbudljiva nova mjesta, osobito u Zagrebu. Brojni restorani nude fuzijsku i međunarodnu kuhinju – što odražava otvorenost prema svijetu.
U turističkim regijama, gurmani mogu uživati u lokalnom terroiru kroz bistroe koji predstavljaju znamenite regionalne proizvode: svježe ulovljenu ribu, meso iz unutrašnjih dolina, odvažne začine i nagrađivana ekstra djevičanska maslinova ulja. Chefovi odaju počast najboljoj mediteranskoj kulinarskoj tradiciji s preciznošću i domišljatošću.
Zvjezdica za splitski Krug i rovinjski Cap Ureo
Posebno mjesto na njihovoj listi ima Agli Amici Rovinj, restoran koji već dvije godine ima dvije Michelinove zvjezdice. Emanuele Scarello (Agli Amici, Udine **) i stalni chef Simone de Lucca potvrđuju kvalitetu ponude i kontinuitet u izvrsnosti usluge.
Među 12 restorana s Michelinovom zvjezdicom su i dva nova. Jednu je dobio splitski Krug, a drugu rovinjski Cap Ureo. Jednak broj restorana ima oznaku Bib Gourmand, pri čemu su i tu dva novoizabrana. To su Konoba Pescari u Mošćeničkoj Dragi i K.užina u Splitu.
Najbrojniji je popis na kojem je 74 preporučenih restorana, među kojima je sedam novih. To su Bekal i Maredo iz Zagreba, Bistro Grad i Hidden Wine Bistro iz Rijeke, Franka iz Trogira, Konoba Griblja iz Sukošana i Restoran Vila Rova iz Malinske.
Dodijeljene su i posebne nagrade. Gabriela Filca koja radi u restoranu Nebo by Deni Srdoč dobila je nagradu za mladog chefa. Nagradu za uslugu dobila je vlasnica i voditeljica sale u jastrebarskom restoranu Korak Vera Korak, a nagradu za sommeliera dobio je Dinko Lozica iz restorana LD na Korčuli.
Vodič se može pronaći ovdje ili u mobilnoj aplikaciji Michelin Guide (iOS / Android). Na njemu je sveukupno 99 hrvatskih restorana. Za usporedbu – u Sloveniji ih je 72, Mađarskoj 74, Austriji 338, Srbiji 22, a Italiji čak 2011.